Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΕΤΑ ζητά από τους Βάσκους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Καταλανών για δημοψήφισμα

FILE PHOTO. Protesters support Catalonia's independence referendum. EPA/CLARA MARGAISFILE PHOTO. Protesters support Catalonia's independence referendum. EPA/CLARA MARGAIS

Η βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ απηύθυνε σήμερα μήνυμα προς τους Βάσκους να εξάγουν «διδάγματα» από την Καταλωνία και να «δρομολογήσουν» μία «διαδικασία» παρόμοια με το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και εκπορευόμενη από την ίδια την «κοινωνία των πολιτών», με στόχο να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην επιλογή», αλλά με «κοινωνικά και ειρηνικά μέσα».


Σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας GARA, η ΕΤΑ διαβεβαιώνει πως «δεν φιλοδοξεί να ελέγχει το παραμικρό» σε μία τέτοια διαδικασία, καθώς όπως τονίζει «έχουμε πλήρη συναίσθηση πως στον επερχόμενο πολιτικό κύκλο» η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής».

Η οργάνωση επισημαίνει στο κείμενο, που δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της ‘γουδάρι εγούνα’ (Ημέρας του Στρατιώτη) πως το ισπανικό κράτος «έχει ένα δομικό πρόβλημα», καθώς στο «οικονομικό κραχ ήλθε να προστεθεί η πολιτική, θεσμική, κοινωνική κι εδαφική κρίση», θεωρώντας συνάμα πως «οι ρωγμές του καθεστώτος του 1978 (ΣτΣ που συνέταξε το σημερινό Σύνταγμα) γίνονται εμφανείς».

«Τη σήμερον ημέρα η διαδικασία για το καταλανικό δημοψήφισμα είναι η κύρια πραγματικότητα που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος αυτού», τονίζει στο ανακοινωθέν της η ΕΤΑ.

Για τη βασκική οργάνωση, η καταλανική διαδικασία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εάν «οι Καταλανοί πήραν έναν αυτονομιστικό δρόμο για να φθάσουν στη δημοκρατία», υπό προϋποθέσεις που προσφέρουν «ένα δίδαγμα για την Εουσκάλ Έρια (βασκικό κράτος». Στο ίδιο κείμενο η ΕΤΑ μέμφεται το εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV ότι προσφέρει βακτηρίες στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι και θεωρεί «θλιβερό» που ο βάσκος πρόεδρος (λεντακάρι)Ίνιγο Ουρκούλιου τάσσεται «κατά του δημοψηφίσματος».

Πηγή: Mignatiou.com
http://mignatiou.com/2017/09/i-eta-zita-apo-tous-vaskous-na-akolouthisoun-to-paradigma-ton-katalanon-gia-dimopsifisma/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: