Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Διεθνείς αντιδράσεις για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων

O Νιλς Μούιζνιεκς     Από το efsyn.gr

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τη δραστηριότητα κουκουλοφόρων και αστυνομικών στον Έβρο, που σε συνεργασία προχωρούν σε απαγωγές Τούρκων προσφύγων και τους παραδίδουν στους διώκτες τους στην Τουρκία.


Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, που ζητά με δήλωσή του από τις ελληνικές αρχές να θέσουν αμέσως τέρμα στις επιχειρήσεις επαναπροώθησης.
«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο. Όπως αναφέρεται, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τις τελευταίες ημέρες επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, εμποδίζοντας τους να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο. Ζητώ έντονα από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα μπορούν να ασκήσουν μέχρι τέλους το δικαίωμά τους να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και ότι η βοήθεια που δέχτηκε από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη υπήρξε κάθε άλλο παρά αποτελεσματική στην ανακούφιση τόσο αυτής της πίεσης όσο και της οδύνης των προσφύγων που μένουν στη χώρα. Ωστόσο, ακόμα και σε ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές, όπως οι μαζικές απελάσεις, που δεν είναι συμβατές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αρχή της μη επαναπροώθησης, την οποία διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ».
Για «απεχθή παραβίαση των πιο βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου από τις ελληνικές αρχές», κάνει λόγο ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ σε επιστολή του στον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Θα ήθελα να σας ζητήσω μετ'επιτάσεως να διερευνήσετε αυτές τις υποθέσεις και να διασφαλίσετε ότι η Ελλάδα – και όλα τα άλλα κράτη μέλη- να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που αφορούν τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολιτικές διώξεις και ζητούν άσυλο στην Ε.Ε.», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: