Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Αυτόματοι πωλητές χυμού στην Άρτα



Μια νέα παραγωγική καινοτομία

Συνέντευξη του Πέτρου Φασιά εκπρόσωπου της εταιρείας ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ στον Νίκο Ντάσιο (Από την Ρήξη Μαίου/φ133 που κυκλοφορεί) 

Κε Φασιά, πείτε μας πώς ξεκίνησε η επιχειρηματική ιδέα των αυτόματων πωλητών φυσικού χυμού πορτοκαλιού στην πόλη της Άρτας και πόσο έχει επεκταθεί μέχρι σήμερα;

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια συνεχούς συζήτησης, όμως τελικά η εταιρεία ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ (Πέτρος Φάσιας και Αλέξης Βάγιας) πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Άρτα με το φυσικό της προϊόν. Η σύσταση της εταιρείας έγινε πριν ένα χρόνο και ακολούθησε η αίτηση προς τον Δήμο Αρταίων για τη διάθεση χώρου τοποθέτησης των μηχανημάτων. Βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από τον δήμο, που είδε με θετική ματιά την πρότασή μας για παραχώρηση χώρου σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.
Η εικόνα τους είναι αυτή που σήμερα οι πολίτες αντικρίζουν επί της πλατείας Κιλκίς, καθώς και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο. Μας έχει ήδη δοθεί και τρίτη άδεια για την πλατεία Ζέρβα και, μέχρι το τέλος του μήνα θα μας βρίσκετε επίσης στην παραλία Βράχου στην Πρέβεζα, στην Πάργα, κι αργότερα σ’ όλες τις πόλεις της Ηπείρου, όπου πέραν των άλλων, θα προβάλλουν όχι μόνο το προϊόν, αλλά και την Άρτα ολόκληρη.


Πώς συνδέεται η διάθεση του χυμού με την προβολή της Άρτας;
Διότι, πολύ απλά, στα πλαίσια του σχεδιασμού για το κιόσκι που φιλοξενεί το μηχάνημα –που πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί πρωτοπορία για τη χώρα μας– έχει προβλεφθεί, σε συνεργασία με τον δήμο, η προβολή της Άρτας και των μνημείων της. Σε σταθερή ένδειξη παρουσιάζεται ο χάρτης της περιοχής και σε οθόνη προβάλλεται διαρκώς βίντεο με όλα τα μνημεία, τους ιστορικούς χώρους και τις φυσικές ομορφιές της.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;
Είμαι εντυπωσιασμένος! Δεν περιμέναμε να έχει τόση ανταπόκριση απ’ όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι πως τα νέα παιδιά παίρνουν καθημερινά χυμό με 1 ευρώ πριν πάνε στο σχολείο τους, την ώρα που στα καφέ της πόλης μας η πορτοκαλάδα σερβίρεται προς 3,5 ευρώ! Μας ικανοποιεί που βλέπουμε ξανά να μπαίνει σιγά σιγά το πορτοκάλι στη ζωή μας και, κυρίως, ότι διαμορφώνουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους νεότερους.
Το τονίζω αυτό, γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι μεγαλώσαμε με χυμούς μέσα στα σχολεία όταν στην Άρτα υπήρχαν τρία εργοστάσια χυμοποιίας και ένα σύνολο επαγγελμάτων γύρω από το πορτοκάλι. Στην περίοδο των «επιδοτήσεων» όλα αυτά χάθηκαν και τα παιδιά μας ανακάλυπταν το πορτοκάλι μόνο στους συσκευασμένους χυμούς των σούπερ μάρκετ.

Για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια ανάλογες επενδύσεις και αφήναμε το τοπικό μας προϊόν αδιάθετο ή απαξιωμένο, να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους; Είναι απαγορευτικό το κόστος της επένδυσης;
Συνήθως είμαστε μόνο λόγια. Η πράξη απέχει και θέλει απόφαση. Το κόστος είναι υψηλό, δεν είναι δα και μικρό. Τα μηχανήματα είναι από Ιταλία. Πήγαμε τα είδαμε, τα μάθαμε και τα φέραμε.
Το κιόσκι το σχεδίασε ο μηχανικός Δημήτρης Καψάλης και όπως βλέπετε, είναι πολύ όμορφο και τα χρώματα είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής μας, το χρώμα του πορτοκαλιού και το πράσινο που επίσης χαρακτηρίζει την Άρτα.
Εκείνο που θέλουμε είναι να το στηρίξει ο κόσμος και να μην έχουμε φθορές. Διότι ήδη είχαμε κάποιες φθορές. Όχι γενικά από τον κόσμο, αλλά από τους γνωστούς που πειράζουν τα πράγματα στον δημόσιο χώρο και προκαλούν ζημιές.

Από πού προμηθεύεστε το πορτοκάλι;
Αποκλειστικά από την Άρτα! Πρόκειται για τους τοπικούς παραγωγούς και τις δικές μας ποικιλίες, που ο κόσμος τις γνωρίζει και του αρέσουν πολύ. Είναι γλυκό και χυμώδες και πρέπει να του δοθεί πάλι η αξία που του πρέπει.

Το καλοκαίρι πώς θα καλύψετε την ζήτηση;
Ήδη υπάρχουν κλεισμένες ποσότητες, επιπλέον για το καλοκαίρι έχουμε ήδη κλείσει κτήματα με βαλέντσια, που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες μέχρι να έρθει η νέα παραγωγή στον επόμενο κύκλο.

Ποια είναι η συμβολή και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Αρταίων;
Ο δήμος έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες ώστε να μπουν αποχυμωτές και στα σχολεία. Με δική του δωρεά θα διατίθεται πορτοκάλι στα κυλικεία των σχολείων. Παράλληλα, στα δημοτικά καταστήματα που νοικιάζονται, όπως σ’ αυτά στα Ψαροπλιά, υπάρχει όρος στην προκήρυξη για τη διάθεση φυσικού χυμού.
Προσπαθεί επίσης να δώσει μια ευρύτερη προβολή στα τοπικά προϊόντα, με τη διοργάνωση γιορτής πορτοκαλιού, ακτινιδίου και ελιάς.
Στα βήματα λοιπόν αντίστοιχων πρόσφατων ελπιδοφόρων εγχειρημάτων, όπως το «Θες γάλα» και το «Γιαννιώτ’κο», να σας ευχηθώ καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: