Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΩΑΔΩΝ


ΤΡΩΑΔΕΣ  σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη
Η Μήλος υπήρξε μία από τις λίγες ναυτικές αποικίες των Λακεδαιμόνιων. Παρά το γεγονός αυτό, είχαν επιλέξει να κρατήσουν ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το 416 π.Χ. οι Μήλιοι επέμεναν στην ουδετερότητα παρά την αφόρητη πίεση των Αθηναίων να προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία.  Μετά την επιμονή τους αυτή οι Αθηναίοι κατέλαβαν ύστερα από πολιορκία την Μήλο, σκότωσαν  όλους τους άρρενες κατοίκους της και πούλησαν ως δούλους τα γυναικόπαιδα, βεβηλώνοντας ναούς και καταστρέφοντας οικίες. Αυτό ακριβώς του γεγονός θα λειτουργήσει ως αιτία για να γράψει ο Ευριπίδης τις Τρωάδες ένα χρόνο αργότερα, έργο για το οποίο πήρε το δεύτερο βραβείο στους Αγώνες των Μεγάλων Διονυσίων το 415 π.Χ.

Διαβάστε περισσότερα!

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΗΛΟΣ : ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

Η αφορμή για την επίσκεψή μας στην Τήλο στο  έβδομο αυτό νησί των Δωδεκανήσων, δόθηκε πριν κάποια χρόνια στην Κάρπαθο. Εκεί είχαμε συναντήσει το Γερμανό Άντολφ ο οποίος περιέγραφε με μεγάλο ενθουσιασμό τις κατ’ επανάληψη επισκέψεις του στην Τήλο κυρίως για τα εξαιρετικά μονοπάτια που διασχίζουν το νησί αλλά και την ιδιαίτερη φύση της.

Παρ’ όλο που το ταξίδι με πλοίο ξεπερνά τις 17 ώρες, η Τήλος έχει φανατικούς θαυμαστές αρκετούς από τους οποίους την επισκέπτονται πλέον της μίας φοράς. Σημαντικό δέλεαρ είναι το ότι στην παραλία Έριστο (αλλά και στην Πλάκα) μπορεί κάποιος να κάνει ελεύθερη κατασκήνωση, σε ένα από τα ελάχιστα μέρη πλέον που επιτρέπεται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Διαβάστε περισσότερα!